Astrid Eijgenberger

Het begin

Het begin van yoga kwam voor mij in de jaren 90. Ik  deed een keer per week aan yoga om stress op het werk te kunnen hanteren. Maar ik voelde dat achter die wekelijkse yogalessen een hele wereld lag, die ik wilde begrijpen. Ik bego de docentenopleiding bij de Saswitha Opleiding voor yoga en wijsbegeerte. Yoga werd voor mij een weg voor het leven en zonder dat het de bedoeling was, werd ik yogadocent. Daar ben ik elke dag blij om. 

Hoe werkt yoga voor mij?

Yoga is een oosterse filosofie, waarmee je op een persoonlijke manier onderzoek doet in jezelf en naar jezelf. Het lichaam weet meer dan het verstand en ik leerde (meestal) naar de signalen van mijn lichaan te luisteren. Vanuit die innerlijke verbinding ontstond voor mij een verbinding met het grote geheel. Dat is een fascinerend proces dat alsmaar doorgaat. Yoga is gevend en nemend, net als de rivieren die hier in het land van Maas en Waal stromen. Het is bewegend en onderzoekend, ademend, levend en verstillend. Soms druk en krachtig en roerig als de Waal, soms meer ingetogen, bijna gecontroleerd, subtiel krachtig en verborgen als de Maas. Een van de betekenissen van yoga is; het verbinden van tegendelen. En om die verbindingen in en met mezelf gaat het juist, want dan ben ik in mijn kern en kracht.

Wie ben ik?

De centrale vraag die je met yoga onderzoekt is: “Wie ben ik?” Je bent meer dan het lichaam, de gedachten en de emoties. Je bent meer dan de “drukke doener”. De verbinding met het echte ik komt tot stand door innerlijke oordelen te laten voor wat ze zijn en stil te worden. Als er innerlijke stilte is, ontstaat helderheid en inzicht en komen weggestopte zaken naar boven.  Met yogaoefeningen, de weg van het lichaam, de literatuur, de filosofie, de (chakra)psychologie, de mythologie en de ervaring van anderen kun je tot dat inzicht en die helderheid komen. Soms breng ik deze en andere onderwerpen voorafgaand aan de les ter sprake, vaker nog in een gesprek dat spontaan ontstaat of naar aanleiding van een oefening.

Mijn opleiding

Mijn master Nederlands Recht haalde ik aan de Radboud Universiteit en werk jarenlang als strafrechtjurist. In 2001 heb ik de vierjarige opleiding tot yogadocent bij de Saswitha Opleiding voor yoga en wijsbegeerte afgerond. Sinds 1998 geef ik yogalessen.

Ik heb een opleiding aan de Hogeschool voor Geesteswetenschappen in Utrecht gevolgd op zingevingstherapie. Zingeving is een thema dat nauw aansluit bij yoga; wie ben je en wat in het leven geeft jou zin? Het gaat om jouw unieke levensweg, de mogelijke bedoeling daarvan en hoe je zin aan jouw leven geeft. Mijn eigen ervaringen met het hebben van een chronische ziekte, een Bijna Dood Ervaring (BDE), paranormale ervaringen en crisismomenten waren uiteindelijk ook mogelijkheden, terwijl ik ze eerst als beperkend ervaren heb. Veek mensen die dergelijke ervaringen hebben, voelen zich onbegrepen of alleen staan. De ervaringen nodigen echter uit bewust te worden van hun boodschap. Middels yoga, (yantra)schilderen, gesprekken en meditatie kun je de ervaringen verwerken en integreren. En dat is precies wat ik wil doorgeven; te komen voorbij de beperkingen naar het geheel. 

Yoga bij kanker of ernstige ziekte

Yoga kan veel doen als je te maken krijgt met een ernstige ziekte. Ik heb dat ook zelf ervaren.  Ook kon yoga veel doen voor mensen om me heen die ziek werden. Ik volgde daarom de opleiding voor Yoga van moed en mededogen (yoga bij kanker en ernstige ziekten) bij William Yang in Nijmegen. Daarna gaf ik drie jaar les bij het Toon Hermans Huis in Tiel. 

Mijn specialismen zijn hatha-yoga, chakrapsychologie, oosterse en westerse filosofie, mythologie, meditatie/mindfulness, yantra-schilderen, yoga voor mensen met kanker/ernstige ziekte. Ik blijf me bijscholen in binnen- en buitenland.

Meer dan 20 jaar kwaliteit

Ik ben lid van de beroepsvereniging: Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) en voldoe aan de eisen die deze Beroepsvereniging aan een gediplomeerd en vakkundig docente stelt. Daarnaast ben ik gediplomeerd docente van de Saswitha Opleiding voor yoga en wijsbegeerte.

 

Astrid Eijgenberger
boek yantra

Met Irma Jaspers-van Dijk werk ik aan een boek over yantra’s van de planeten. Het boek zal voorbeelden geven van yantra’s die je kunt maken. Ook gaat het in op de vedische astrologie en numerologie.

Een van mijn bezigheden is schilderen. Vaak schilder ik abstract vanuit mijn gevoel. In het meer realistische werk zie je vaak thema’s als emoties, vrouwen en goden uit het hindoeïsme terug komen.
Meer werken van Astrid Eijgenberger  zie je hier.

Over Astrid schilderij Hanuman
Mantra
Aum asatoma sat gamaya
Tamaso ma, jyotir gamaya,
Mrityorma, amritam gamaya
Aum shanti shanti shantihi

 

Leid me van onwetendheid naar kennis
Leid me van duisternis naar licht
Leid me van de dood naar onsterfelijkheid
Aum vrede, vrede, vrede
yoga-lotusbloemen-adempauze
de-adempauze

Astrid Eijgenberger

Email: eijgenberger@live.nl

Telefoon 06-44832900