Astrid Eijgenberger

In de jaren 90 vorige eeuw alweer ging ik naar yoga, omdat ik tijdens en na mijn werk als jurist behoefte had aan ontspanning. Daarnaast had ik een darmziekte, die de zorgvuldig gemaakte plannen in mijn leven leek te dwarsbomen. Yoga bracht me nieuwe inzichten in ziekte en gezondheid. Maar ook inzichten in mijn leven en mijn werk. Uiteindelijk bracht het me bij mezelf, gaf het me vervullend werk...en nog veel meer.

Hoe werkt yoga voor mij?

Yoga geeft me veel met de filosofie, oefeningen en wijsheden. Het brengt me bij mijn kracht, creativiteit, gezondheid, wijsheid, grenzen, gevoeligheid en mijn spirituele kant. Ik geniet van lesgeven, het ontmoeten en zien van de ander en het doorgeven en delen van (levens)ervaringen en kennis. Met yoga raak ik niet uitgeleerd; het is als de rivieren die hier in Maas en Waal zo bepalend zijn: bewegend en onderzoekend, ademend en levend, gevend en nemend, verbindend en verstillend. Soms druk en kolkend en roerig als de Waal, soms meer ingetogen en verborgen als de Maas. Een van de betekenissen van yoga is; het verbinden van tegendelen. En om die verbindingen leggen gaat het wat mij betreft steeds.

Wie ben ik?

We zijn meer dan het lichaam, de geest / het denken en de emoties. Dit wordt vaak vertroebeld door gebeurtenissen die steeds maar aandacht vragen en de oordelen die eroverheen komen. Als ik stil ben en uit mijn verhalen blijf,  kom ik op het immateriële / het transcendente in mij. Dat is ook de centrale vraag die je met yoga onderzoekt: "Wie ben ik?" Met yogaoefeningen, de literatuur, de filosofie, de (chakra)psychologie en de mythologie kon ik dat onderzoeken. Er ontvouwde zich inzicht in het unieke leven. Niet uniek is daarin dat mijn willen en kunnen nogal eens uit elkaar lopen of liepen. John Lennon formuleerde het als; "Het leven is dat wat er gebeurt, terwijl jij andere plannen maakt". In dat geheel met vallen opstaan, liefdevol en bewust bewegen, is yoga.  Yoga maakt je bewust van tegenstellingen en op moment dat die tegenstellingen zichtbaar zijn, verandert er al veel. Soms breng ik deze en andere onderwerpen voorafgaand aan de les ter sprake, vaker nog in een gesprek dat spontaan ontstaat. 

 

Mijn opleiding

In 2001 heb ik de vierjarige opleiding tot yogadocent bij de Saswitha Opleiding voor yoga en wijsbegeerte afgerond. Sinds 1998 geef ik les.

Ik heb de opleiding tot zingevingstherapie gevolgd aan de Hogeschool voor Geesteswetenschappen in Utrecht. Zingeving is een thema dat aansluit bij yoga; het gaat om jouw unieke levensweg en de mogelijke bedoeling daarvan. Ik leerde dat bijvoorbeeld het hebben van een chronische of ernstige ziekte, een Bijna Dood Ervaring (BDE), paranormale ervaringen, crisismomenten en zingevingsvragen erom roepen gezien en te worden. Mensen die een dergelijke ervaring hebben, voelen zich vaak onbegrepen of alleen staan. Die ervaringen verdienen echter een volle plaats. Middels yoga, gesprekken en meditatie kun je de ervaringen verwerken en integreren.

Yoga kan veel doen als je te maken krijgt met een ernstige ziekte. Ik had dat zelf ervaren met mijn darmziekte. In mijn omgeving waren een aantal mensen met kanker en ook voor hun bleek yoga veel te kunnen doen. Ik volgde daarom de opleiding voor Yoga van moed en mededogen (yoga bij kanker en ernstige ziekten) bij William Yang. Daarna gaf ik drie jaar les bij het Toon Hermans Huis in Tiel. 

Mijn specialismen zijn hatha-yoga, chakrapsychologie, oosterse en westerse filosofie, mythologie, meditatie / mindfulness, yantra-schilderen, yoga voor mensen met kanker / ernstige ziekte. Ik blijf me bijscholen in binnen- en buitenland.

Meer dan 20 jaar kwaliteit

Ik ben lid van de beroepsvereniging: Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) en voldoe aan de eisen die deze Beroepsvereniging aan een gediplomeerd en vakkundig docente stelt. Daarnaast ben ik gediplomeerd docente van de Saswitha Opleiding voor yoga en wijsbegeerte.

 

boek yantra

Met Irma Jaspers-van Dijk werk ik aan een boek over yantra’s van de planeten. Het boek zal voorbeelden geven van yantra's die je kunt maken. Ook gaat het in op de vedische astrologie en numerologie.

Een van mijn bezigheden is schilderen. Vaak schilder ik abstract vanuit mijn gevoel. In het meer realistische werk zie je vaak thema's als emoties, vrouwen en goden uit het hindoeïsme terug komen.
Meer werken van Astrid Eijgenberger  zie je hier.

Over Astrid schilderij Hanuman
Mantra
Aum asatoma sat gamaya
Tamaso ma, jyotir gamaya,
Mrityorma, amritam gamaya
Aum shanti shanti shantihi

 

Leid me van onwetendheid naar kennis
Leid me van duisternis naar licht
Leid me van de dood naar onsterfelijkheid
Aum vrede, vrede, vrede
yoga-lotusbloemen-adempauze
de-adempauze

Astrid Eijgenberger

Email: eijgenberger@live

Telefoon 06-44832900