Astrid Eijgenberger

In de jaren 90 deed ik naast mijn werk als jurist aan yoga. Maar ik voelde dat achter die wekelijkse lessen een hele wereld lag, die ik wilde begrijpen. Ik meldde me aan bij de Saswitha Opleiding voor yoga en wijsbegeerte. Yoga werd voor mij een weg voor het leven.

Hoe werkt yoga voor mij?

Yoga is een oosterse filosofie en praktische gezondheidsleer. Door yoga heb ik geleerd te luisteren naar de innerlijke wijsheid. Yoga is een bron van esoterische en filosofische kennis, waar ik veel mee doe. Maar het gaat vooral om de ervaring. Wat ervaar ik in mijn lichaam en adem en wat ontdek ik daar over mezelf. Ik geniet van het echt ontmoeten van andere mensen en het delen van (levens)ervaringen. Yoga is verbindend, gevend en nemend, net als de rivieren die hier in het land van Maas en Waal stromen: bewegend en onderzoekend, ademend en levend en verstillend. Soms druk en krachtig en roerig als de Waal, soms meer ingetogen, bijna gecontroleerd, subtiel krachtig en verborgen als de Maas. Een van de betekenissen van yoga is; het verbinden van tegendelen. En om die verbindingen in en met mezelf gaat het juist, want dan ben ik in mijn kern en kracht. 

Wie ben ik?

De centrale vraag die je met yoga onderzoekt is: “Wie ben ik?” We zijn veel meer dan ons lichaam, de gedachten en onze emoties. We zijn meer dan de “drukke doener”. De verbinding met het echte ik en het grotere geheel wordt nogal eens verstoord door gebeurtenissen die aandacht vragen, door innerlijke oordelen die erover komen of door het wegstoppen van gevoelens. Als er innerlijke stilte is, ontstaat helderheid en inzicht.  Met yogaoefeningen, de weg van het lichaam, de literatuur, de filosofie, de (chakra)psychologie, de mythologie en de ervaring van anderen kan ik tot dat inzicht en die helderheid komen. Soms breng ik deze en andere onderwerpen voorafgaand aan de les ter sprake, vaker nog in een gesprek dat spontaan ontstaat of naar aanleiding van een oefening.

Mijn opleiding

Na mijn master Nederlands Recht aan de Radboud Universiteit en mijn werk als jurist volgde een geheel andere richting. In 2001 heb ik de vierjarige opleiding tot yogadocent bij de Saswitha Opleiding voor yoga en wijsbegeerte afgerond. Sinds 1998 geef ik yogalessen.

Ik heb de opleiding tot zingevingstherapie gevolgd aan de Hogeschool voor Geesteswetenschappen in Utrecht. Zingeving is een thema dat natuurlijk aansluit bij yoga; wie ben je en wat geeft jou zin? Het gaat om jouw unieke levensweg, de mogelijke bedoeling daarvan en hoe je zin aan het leven geeft. Ik leerde ook dat het hebben van een chronische of ernstige ziekte, een Bijna Dood Ervaring (BDE), paranormale ervaringen en crisismomenten een mogelijkheid zijn tot je kern te komen. Mensen die dergelijke ervaringen hebben, voelen zich vaak onbegrepen of alleen staan. De ervaringen nodigen echter uit bewust te worden van hun boodschap. Middels yoga, (yantra)schilderen, gesprekken en meditatie kun je de ervaringen verwerken en integreren.

Yoga bij kanker of ernstige ziekte

Yoga kan veel doen als je te maken krijgt met een ernstige ziekte. Ik heb dat ook zelf ervaren.  Ook kon yoga veel doen voor mensen om me heen die ziek werden. Ik volgde daarom de opleiding voor Yoga van moed en mededogen (yoga bij kanker en ernstige ziekten) bij William Yang in Nijmegen. Daarna gaf ik drie jaar les bij het Toon Hermans Huis in Tiel. 

Mijn specialismen zijn hatha-yoga, chakrapsychologie, oosterse en westerse filosofie, mythologie, meditatie / mindfulness, yantra-schilderen, yoga voor mensen met kanker / ernstige ziekte. Ik blijf me bijscholen in binnen- en buitenland.

Meer dan 20 jaar kwaliteit

Ik ben lid van de beroepsvereniging: Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) en voldoe aan de eisen die deze Beroepsvereniging aan een gediplomeerd en vakkundig docente stelt. Daarnaast ben ik gediplomeerd docente van de Saswitha Opleiding voor yoga en wijsbegeerte.

 

boek yantra

Met Irma Jaspers-van Dijk werk ik aan een boek over yantra’s van de planeten. Het boek zal voorbeelden geven van yantra’s die je kunt maken. Ook gaat het in op de vedische astrologie en numerologie.

Een van mijn bezigheden is schilderen. Vaak schilder ik abstract vanuit mijn gevoel. In het meer realistische werk zie je vaak thema’s als emoties, vrouwen en goden uit het hindoeïsme terug komen.
Meer werken van Astrid Eijgenberger  zie je hier.

Over Astrid schilderij Hanuman
Mantra
Aum asatoma sat gamaya
Tamaso ma, jyotir gamaya,
Mrityorma, amritam gamaya
Aum shanti shanti shantihi

 

Leid me van onwetendheid naar kennis
Leid me van duisternis naar licht
Leid me van de dood naar onsterfelijkheid
Aum vrede, vrede, vrede
yoga-lotusbloemen-adempauze
de-adempauze

Astrid Eijgenberger

Email: eijgenberger@live.nl

Telefoon 06-44832900