Astrid Eijgenberger

In de jaren 90 deed ik een keer per week aan yoga om stress te kunnen hanteren. Maar ik voelde dat achter die wekelijkse yogalessen een hele wereld lag, die ik wilde begrijpen. Ik meldde me aan bij de Saswitha Opleiding voor yoga en wijsbegeerte. Yoga werd voor mij een weg voor het leven.

Hoe werkt yoga voor mij?

Yoga is een oosterse filosofie, waarmee je op een persoonlijke manier onderzoek naar jezelf doet. Het lichaam weet meer dan het verstand en ik leerde de signalen te vertalen. Vanuit innerlijke verbinding ontstaat een verbinding met het geheel. Yoga is gevend en nemend, net als de rivieren die hier in het land van Maas en Waal stromen. Het is bewegend en onderzoekend, ademend, levend en verstillend. Soms druk en krachtig en roerig als de Waal, soms meer ingetogen, bijna gecontroleerd, subtiel krachtig en verborgen als de Maas. Een van de betekenissen van yoga is; het verbinden van tegendelen. En om die verbindingen in en met mezelf gaat het juist, want dan ben ik in mijn kern en kracht. 

Wie ben ik?

De centrale vraag die je met yoga onderzoekt is: “Wie ben ik?” Je bent meer dan het lichaam, de gedachten en de emoties. Je bent meer dan de “drukke doener”. De verbinding met het echte ik komt tot stand door innerlijke oordelen te laten voor wat ze zijn en stil te worden. Als er innerlijke stilte is, ontstaat helderheid en inzicht en komen weggestopte zaken naar boven.  Met yogaoefeningen, de weg van het lichaam, de literatuur, de filosofie, de (chakra)psychologie, de mythologie en de ervaring van anderen kun je tot dat inzicht en die helderheid komen. Soms breng ik deze en andere onderwerpen voorafgaand aan de les ter sprake, vaker nog in een gesprek dat spontaan ontstaat of naar aanleiding van een oefening.

Mijn opleiding

Na mijn master Nederlands Recht aan de Radboud Universiteit en mijn werk als jurist volgde een geheel andere richting. In 2001 heb ik de vierjarige opleiding tot yogadocent bij de Saswitha Opleiding voor yoga en wijsbegeerte afgerond. Sinds 1998 geef ik yogalessen.

Ik heb de opleiding tot zingevingstherapie gevolgd aan de Hogeschool voor Geesteswetenschappen in Utrecht. Zingeving is een thema dat vanzelfsprekend aansluit bij yoga; wie ben je en wat geeft jou zin? Het gaat om jouw unieke levensweg, de mogelijke bedoeling daarvan en hoe je zin aan jouw leven geeft. Mijn eigen ervaringen met het hebben van een chronische of ernstige ziekte, een Bijna Dood Ervaring (BDE), paranormale ervaringen en crisismomenten waren uiteindelijk ook mogelijkheden, terwijl ik ze eerst als beperkend ervaren heb. Mensen die dergelijke ervaringen hebben, voelen zich vaak onbegrepen of alleen staan. De ervaringen nodigen echter uit bewust te worden van hun boodschap. Middels yoga, (yantra)schilderen, gesprekken en meditatie kun je de ervaringen verwerken en integreren.

Yoga bij kanker of ernstige ziekte

Yoga kan veel doen als je te maken krijgt met een ernstige ziekte. Ik heb dat ook zelf ervaren.  Ook kon yoga veel doen voor mensen om me heen die ziek werden. Ik volgde daarom de opleiding voor Yoga van moed en mededogen (yoga bij kanker en ernstige ziekten) bij William Yang in Nijmegen. Daarna gaf ik drie jaar les bij het Toon Hermans Huis in Tiel. 

Mijn specialismen zijn hatha-yoga, chakrapsychologie, oosterse en westerse filosofie, mythologie, meditatie/mindfulness, yantra-schilderen, yoga voor mensen met kanker/ernstige ziekte. Ik blijf me bijscholen in binnen- en buitenland.

Meer dan 20 jaar kwaliteit

Ik ben lid van de beroepsvereniging: Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) en voldoe aan de eisen die deze Beroepsvereniging aan een gediplomeerd en vakkundig docente stelt. Daarnaast ben ik gediplomeerd docente van de Saswitha Opleiding voor yoga en wijsbegeerte.

 

Astrid Eijgenberger
boek yantra

Met Irma Jaspers-van Dijk werk ik aan een boek over yantra’s van de planeten. Het boek zal voorbeelden geven van yantra’s die je kunt maken. Ook gaat het in op de vedische astrologie en numerologie.

Een van mijn bezigheden is schilderen. Vaak schilder ik abstract vanuit mijn gevoel. In het meer realistische werk zie je vaak thema’s als emoties, vrouwen en goden uit het hindoeïsme terug komen.
Meer werken van Astrid Eijgenberger  zie je hier.

Over Astrid schilderij Hanuman
Mantra
Aum asatoma sat gamaya
Tamaso ma, jyotir gamaya,
Mrityorma, amritam gamaya
Aum shanti shanti shantihi

 

Leid me van onwetendheid naar kennis
Leid me van duisternis naar licht
Leid me van de dood naar onsterfelijkheid
Aum vrede, vrede, vrede
yoga-lotusbloemen-adempauze
de-adempauze

Astrid Eijgenberger

Email: eijgenberger@live.nl

Telefoon 06-44832900