Yantra: mindfulness in actie met tekenen en schilderen

Een yantra brengt je op een creatieve manier in verbinding met de geheimen van de kosmos. En daarbij is het een meditatietool.

Yantra’s hebben een ruimere betekenis, maar zijn op deze website vierkante geometrische figuren. Ze worden getekend en geschilderd in een vast patroon. Het maken van zo’n geometrisch symbool is een praktische vorm van meditatie, waarbij je steeds meer verstilt en de yantra als concentratiemiddel gebruikt. Het beoefenen van deze vorm yoga maakt je bewuster van energieën, obstakels en gewoonten in jezelf. Omdat je van buiten naar binnen werkt en je aandacht uitgaat naar het precieze en verfijnnde werk, verstilt je denken en er komt innerlijke ruimte. 

Zelf aan de slag? Je kunt een workshop volgen en je kunt het leren aan hand van het unieke Nederlandstalige boek, dat ik schreef met Irma Jaspers-van Dijk. Het is een naslagwerk en werkboek ineen, waarin je vindt alle achtergronden van de yantra’s van de planeten vindt. Titel: Yantra, een gestolde kosmische energie in vorm en kleur. Bestelinfo: eijgenberger@live.nl

De methode die we hanteren hebben we geleerd van leerlingen van Harish Johari. Hij was een Indiase yogaleraar en kunstenaar. Zie hier de website over zijn veelomvattende levenswerk. De heilige geometrie van Mavis Gewant, bij wie ik les had, vind je hier en een interessant boek over deze sacred art, staat bij Sarah Tomlinson

Meer informatie vind je hier.

Je kunt voorbeelden vinden en downloaden op Yantras.nl.

yantra-painting

De planeten en yantra

Op de afbeelding hierboven zie je de yantra’s van de negen Vedische (Indiase) planeten. Achter elke geometrische vorm, lijn en kleur van de tekening zit een betekenis. Al tekenend en schilderend werk je met de energie van het onderwerp en komt het tot leven. Neem als voorbeeld de planeet Mars. In het plaatje staat hij op de middenrij het meest rechts. Deze planeet staat voor strijd, moed, kracht, rechtvaardigheid, vernietiging etc. Werk je met deze Mars-energieën , dan ervaar je wat er in jou omhoog komt bij zijn kwaliteiten. Wat heb jij in je Mars en wanneer zet je die energie (bewuster) in? Numerologie en astrologie zijn instrumenten, waarmee meer verduidelijking komt van waar je op dat moment mee werkt en ook meestal van wat er in je leven precies speelt.

Yantra’s leren maken

Wil jij met de heilige geometrie werken?

In Dreumel geef ik een keer per maand les. Ik vertel over de Indiase astrologie en numerologie. Wat zijn jouw belangrijkste planetaire krachten van je geboortedag? Wat betekent dat? Je kunt kiezen welke yantra je wilt maken en je wordt stap voor stap begeleid. De eerste workshop is vrijdag 4 februari.

Yogadocent Irma Jaspers en ik geven yantraworkshops, die toegankelijk zijn voor iedereen, maar die ook een bijscholing zijn voor yogadocenten (VYN). Per cursusdag wordt één planeet behandeld en we maken de yantra van die specifieke planeet. Vanuit de Indiase numerologie, mythologie en filosofie leggen we de achtergronden uit. De getallen van je geboortedatum zijn aan bepaalde planeten gekoppeld. Je leert welke invloed er is. Numerologie in combinatie met het tekenen en schilderen van de yantra helpen je inzichten te verkrijgen in je karakter (of dat van anderen) en hoe anderen je zien. 

Er zijn negen van deze workshops, lokatie Cothen. Elke cursusdag is afzonderlijk te volgen. De workshops zijn met 5 punten geaccrediteerd door de Vereniging Yogadocenten Nederland.

De volgende workshop is op zaterdag 19 februari 2022. Aanmelden via yantras.nl of mail irma.jaspers@gmail.com. Mail ook als je van onze activiteiten op de hoogte gehouden wil worden. 

“Zo boven, zo beneden.
Zo binnen, zo buiten.” 
Hermetisch gezegde

Yantra middag

Ongeveer een keer in de vier weken geef ik een dagdeel les, waar je een yantra van een planeet leert maken.  Ik vertel over de Indiase astrologie en numerologie. Wat zijn jouw belangrijkste planetaire krachten van je geboortedag? Wat betekent dat?

Cursusdagen Yantra tekenen en schilderen

Yantra Dreumel 4 februari 2022
Locatie: Dreumel, MFA D’n Hoender, Nieuwstraat 10
Tijd:  10.00 uur tot 13.00 uur
Kosten: €30,- inclusief materiaal.

VYN bijscholing  Cothen 19 februari 2022  Locatie: Ossenwaard 9, Cothen
Tijd: 9.30 uur tot 16.00 uur
Kosten: €90,- inclusief veggie lunch, koffie en thee. Accreditatie VYN 5 punten

Zie ook yantras.nl

Workshops zijn ook mogelijk binnen jouw (yoga)praktijk. Neem vrijblijvend contact op over de mogelijkheden.

Opgeven of info via de mail
of telefoon / app 06 44 83 29 00

Mantra
Aum asatoma sat gamaya
Tamaso ma, jyotir gamaya,
Mrityorma, amritam gamaya
Aum shanti shanti shantihi

 

Leid me van onwetendheid naar kennis
Leid me van duisternis naar licht
Leid me van de dood naar onsterfelijkheid
Aum vrede, vrede, vrede
yoga-lotusbloemen-adempauze
de-adempauze

Astrid Eijgenberger

Email: eijgenberger@live.nl

Telefoon 06-44832900