Yantra, tekenend en schilderend mediteren

Wat is een yantra?

Een yantra brengt je op een creatieve manier in verbinding met de geheimen van de kosmos.  

Yantra’s hebben een ruimere betekenis, maar zijn op deze website vierkante geometrische figuren. Ze worden getekend en geschilderd in een vast patroon. Het maken van zo’n geometrisch symbool is een  tantrische meditatievorm. Al tekenend en schilderend gebruik je beide hersenhelften en bovendien werk je van buiten naar binnen. Dat is een symbool van de weg van de buitenwereld naar je innerlijk. De concentratie laat de zintuigen meer naar binnen keren. Je komt in balans en in de stilte. Door die stilte, komen de diepste inzichten. Het beoefenen van deze vorm yoga maakt je bewuster van energieën, obstakels en gewoonten in jezelf. 

Een mantra is de klank van de yantra. Bij het maken reciteer je steeds een specifieke mantra, waardoor ook de concentratie wordt verdiept. Bovendien geeft de mantra vorm aan de yantra. Ze zijn een. Voor de filosofische achtergrond, kun je verder lezen in het boek. 

Zelf aan de slag? Je kunt een workshop volgen en je kunt het leren aan hand van het unieke Nederlandstalige boek, dat ik schreef met Irma Jaspers-van Dijk. Wereldwijd zijn er beoefenaars van yantra in de traditie van Harish Johari, een Indiase yogi, die tantrische technieken vorige eeuw naar het westen bracht. Via leerlingen van hem zijn wij opgeleid in deze traditie.

In het boek hebben we veel van onze kennis over de yantra’s van de planeten neergelegd. Ook kun je erachter komen wat jouw geboortedatum zegt over jou en de planeten die het sterkst van invloed op je zijn. Het boek is een naslagwerk en werkboek ineen. Je kunt er met de constructietekeningen zelf mee aan de slag. Titel: Yantra, een gestolde kosmische energie in vorm en kleur. Bestelinfo: eijgenberger@live.nl

Zie hier de website over het veelomvattende levenswerk van Harish Johari. De heilige geometrie van Mavis Gewant, bij wie ik les had, vind je hier en een interessant boek over yantra’s als sacred art, staat bij Sarah Tomlinson

Meer informatie vind je hier.

Je kunt voorbeelden vinden en downloaden op Yantras.nl.

yantra-painting

De planeten en yantra

Navagraha’s

Op de afbeelding hierboven zie je de yantra’s van de negen Vedische (Indiase) planeten. Achter elke geometrische vorm, lijn en kleur van de tekening zit een betekenis. Je werkt met de energie van de planeten en die energie leer je al doende kennen in jezelf. Neem als voorbeeld de planeet Mars. In het plaatje staat hij op de middenrij het meest rechts. Deze planeet staat voor strijd, moed, kracht, hartstocht, rechtvaardigheid, vernietiging etc. Maak je zijn yantra, dan ervaar je wat er in jou omhoog komt bij zijn kwaliteiten. Wat heb jij in je Mars en wanneer zet je die energie (bewuster) in? Numerologie en astrologie zijn instrumenten, waarmee meer verduidelijking komt van waar je op dat moment mee werkt en ook meestal van wat er in je leven precies speelt.

Yantra’s leren maken

Sacred Art en heilige geometrie

Wil jij de sacred arts ontrafelen?

Yogadocent Irma Jaspers en ik geven maandelijks in Dreumel yantraworkshops. Per cursusdag wordt één planeet behandeld, waarvan ook de yantra wordt gemaakt. Vanuit de Indiase numerologie, mythologie en filosofie leggen we de achtergronden uit. De getallen van je geboortedatum zijn aan bepaalde planeten gekoppeld. Je leert welke invloed er is. Numerologie in combinatie met het tekenen en schilderen van de yantra helpen je inzichten te verkrijgen in je karakter (of dat van anderen) en hoe anderen je zien. 

Er zijn dit jaar negen van deze workshops. Elke cursusdag is afzonderlijk te volgen. Deze zijn een VYN bijscholing  en met 5 punten geaccrediteerd (Vereniging Yogadocenten Nederland).

De volgende workshop is op vrijdag 3 september 2022. Aanmelden via yantras.nl of mail irma.jaspers@gmail.com

“Zo boven, zo beneden.
Zo binnen, zo buiten.” 
Hermetisch gezegde

Cursusdagen Yantra tekenen en schilderen

Dreumel 3 september 2022
Locatie: Dreumel, MFA D’n Hoender, Nieuwstraat 10
Tijd:  10.30 uur tot 16.00 uur. Inloop 10.00 uur met koffie
Kosten: €90,-, inclusief lunch. Eventueel materiaalkosten: 5 euro.

Workshops yantra of numerologie zijn ook mogelijk binnen jouw (yoga)praktijk. Neem vrijblijvend contact op over de mogelijkheden.

Opgeven of info via de mail
of telefoon / app 06 44 83 29 00

Mantra
Aum asatoma sat gamaya
Tamaso ma, jyotir gamaya,
Mrityorma, amritam gamaya
Aum shanti shanti shantihi

 

Leid me van onwetendheid naar kennis
Leid me van duisternis naar licht
Leid me van de dood naar onsterfelijkheid
Aum vrede, vrede, vrede
yoga-lotusbloemen-adempauze
de-adempauze

Astrid Eijgenberger

Email: eijgenberger@live.nl

Telefoon 06-44832900