De tijden en prijzen >>

Maandag

18.45 – 19.45 uur
20.00 – 21.00 uur

Locatie Gezondheidscentrum

Woensdagochtend

09.00 – 10.00 uur

Locatie D’n Hoender

Woensdag

19.00 – 20.00 uur
20.15 – 21.15 uur

Locatie Gezondheidscentrum

Donderdag

19.45 – 20.45 uur

Locatie Fysio Beneden-Leeuwen

 
Voor 15 lessen is de bijdrage 135 euro. Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de lessen. Een proefles is ook mogelijk. Deze kost  €10,00. Wil je een keer inhalen? Dat kan in overleg, tijdens dezelfde periode! Bel of app: 06 44 83 29 00. 

Yoga

Bewust bewegen en ademen

Yoga leert je een adempauze te nemen en betekent verbinden. Je laat je lichaam en het denken verbinding met elkaar maken en komt dan tot stilte. Hierbij verdiep je je lichaamsgevoel en de adem. Gedachten worden stiller, het gevoel spreekt. Yoga wordt daarom ook wel de weg naar binnen genoemd, want je gaat van het drukke “doen” naar het “zijn’’.  Ruimte, stilte in jezelf, balans en harmonie ontstaan. Je komt op een innerlijke verbinding, je wordt meer  bewust en gaat meer vanuit het innerlijk ervaren. Door yoga krijg je een beter inzicht in wie je bent. 

Asana's

De ene kant van hatha-yoga is dat in de les bepaalde lichamelijke oefeningen gedaan worden. Dit zijn de asana's.  Ze spreken je kracht en souplesse aan. Je gebruikt ook spieren waarvan je niet wist dat je ze had.  Het belangrijkste is dat je de asana's met volle aandacht doet en dat je voelt wat er gebeurt en er is geen prestatie. Je merkt grenzen op en bepaalt daarbij zelf wat de grenzen zijn. In mijn manier van lesgeven is er geen fysieke correctie. De oefeningen worden ingesproken en je zoekt zelf de ervaring in jouw lichaam. Het artikel in de Trouw licht dit verder toe in het deel over Saswitha Yoga.

Pranayama

In de les zijn ook de ademoefeningen en pranayama's belangrijk. Dit is de swara yoga. Adem is van levensbelang; de adem geeft je levensenergie (prana), lichamelijke gezondheid en geestelijke verstilling. De adem zegt veel over je gevoel. Er zijn uitdrukkingen als: het benauwt me, de adem stokt in mijn keel, dat is adembenemend of een verademing. Met yoga word je je bewust van de manier waarop je ademt en de betekenis van de adem voor je lichaam en geest. Met yoga leer je rustig en optimaal te ademen en daarmee invloed uit te oefenen op je energie, je gedachten en welzijn. En dat heeft een groot effect op je totale gezondheid.

Yoga is voor heel veel mensen mogelijk.
Het belangrijkst is dat je oefent met je blik op jouw mogelijkheden,
dat je je grenzen respecteert en dat je plezier hebt in yoga.
Je leert zonder prestaties te oefenen. Er zijn geen beginners en geen gevorderden.
Je komt dan ook helemaal voor en tot jezelf.
Wees welkom!

Ontspanning

fysiek en emotioneel ontspannen

In de lessen leer je hoe je je kunt ontspannen. Alle oefeningen worden vanuit zoveel mogelijk ontspanning gedaan. Aan het einde van de les is er een langere ontspanning in shavasana. In die oefening komen trekken alle zintuigen zich terug en kom je tot rust. Het lichaam revitaliseert en de asana's werken door in diepere energetische lagen. In de ontspanning leg je je afweermechanismen weg en er ontstaat een ruimere ervaring. 

Spiritualiteit

Yoga is een spirituele weg. Het werkt op lichaam en geest. De vraag "wie ben ik?" is een vraag waar het op neer komt. Het is een weg van buiten naar binnen. Met de oefeningen en de filosofie kom je eerst tot een persoonlijk antwoord. Mijn ervaring is dat yoga niet altijd gemakkelijk is, vooral niet als iets je dwars zit of als je niet veel energie hebt, een crisis ervaart of ziek bent. Maar ook dan werkt yoga positief. Geduldig, met liefde en discipline oefenen brengt namelijk openingen, inzichten en verbetering.  Je wordt je bewust van een groter geheel waar je deel van bent en leert de kracht uit jezelf te halen.

Ervaringen

Yoga Christa
"Mijn motto was altijd: Yoga? Pfft... da's niks voor mij... maar juist daarom is het wél iets voor mij!! (Christa)
Yoga Meike
“Yoga en meditatie geven mij rust en tijd voor mij alleen. Ik kom tot verbazingwekkende ontdekkingen over mezelf. De lessen zijn veilig en ik voel me beter na de oefeningen, er gebeurt iets, is het niet direct dan wel daarna, het werkt door." (Meike)
Yoga Carin
"Ik merk dat het niet belangrijk is of alles lukt. Haha, maar goed ook want dat is zeker niet het geval :)! Maar juist dat leert me steeds meer over de relatie tussen mijn lichaam en mijn geest. (Carin)
Mantra
Aum asatoma sat gamaya
Tamaso ma, jyotir gamaya,
Mrityorma, amritam gamaya
Aum shanti shanti shantihi

 

Leid me van onwetendheid naar kennis
Leid me van duisternis naar licht
Leid me van de dood naar onsterfelijkheid
Aum vrede, vrede, vrede
yoga-lotusbloemen-adempauze
de-adempauze

Astrid Eijgenberger

Email: eijgenberger@live

Telefoon 06-44832900