Skip to main content

Astrid Eijgenberger

Hatha Yoga docente Saswitha stijl

Ergens onderweg begreep ik dat het leven zoals ik het zag, niet het hele verhaal was. Er miste in het geheel een diepere laag, die ik alleen vaag kon merken. In 1996 begon ik aan de vierjarige docentenopleiding bij de Saswitha Opleiding voor yoga en wijsbegeerte. Yoga werd voor mij een weg voor het leven en gaf me inzicht, gezondheid en heelheid. 

Hoe werkt yoga voor mij?

Yoga is een levensfilosofie en meer dan de fysieke oefeningen. De filosofie, in combinatie met een diep begrip van wat leven vanuit gevoel en intuitie is en onze plaats in het geheel. Bewustzijn van wie ik ten diepste ben. Mijn intuïtie en gevoel, mijn onbewuste en lichaam merken veel meer op dan het verstand. Met yoga leerde ik beter te luisteren naar die signalen. Vanuit die verbinding met het voelen ontstond een andere levenshouding. Dat  blijft een fascinerend proces. Een van de betekenissen van yoga is het verbinden van tegendelen. En om die verbindingen in en met mezelf gaat het juist, want dan ben ik in mijn kern, kracht en waarheid.

Yoga geeft en neemt, bewegend en onderzoekend, in- en uitademend, levend en verstillend.  En dat er allemaal laten zijn, is de grootste kunst.

Wie ben ik?

De centrale vraag die je met yoga onderzoekt is: “Wie ben ik?” Als je van binnen stil wordt, door oefeningen, meditatie en het stilstaan bij moeilijke thema’s, kunnen helderheid en inzicht ontstaan. Met fysieke oefeningen, ademoefeningen, literatuur, filosofie, de (chakra)psychologie, de mythologie of op andere manieren kan er ook helderheid komen.  De  weg naar innelijke stilte en balans is de weg van yoga. Er ontstaat ruimte en licht. 

Mijn opleiding

Mijn master Nederlands Recht haalde ik aan de Radboud Universiteit en werkte daarna als strafrechtjurist. In 2001 rondde ik de vierjarige opleiding tot yogadocent bij de Saswitha Opleiding voor yoga en wijsbegeerte af. Sinds 1998 geef ik yogalessen.

Ik heb een opleiding voor zingevingstherapie gedaan aan de Academie voor Geesteswetenschappen. Zingeving sluit nauw aan bij yoga. Het gaat om jouw unieke levensweg en de mogelijke bedoeling daarvan. Mijn eigen ervaringen met het hebben van een chronische ziekte, een Bijna Dood Ervaring (BDE), paranormale ervaringen, rouw en crisismomenten bleken ook mogelijkheden te zijn, terwijl ik ze eerst als beperkend beleefde. De ervaringen nodigen uit je bewust te worden van hun boodschap. Met yoga kun je de ervaringen verwerken en integreren. En dat is precies wat ik wil doorgeven, je bent onder de ervaring heel. 

Yoga bij kanker of (ernstige) ziekte

Uit eigen ervaring kan ik stellen dat yoga veel voor je kan doen als je te maken krijgt met een ernstige ziekte. Ik volgde de opleiding voor Yoga van moed en mededogen (yoga bij ernstige ziekten, in het bijzonder bij kanker) bij William Yang in Nijmegen. Daarna gaf ik drie jaar les bij het Toon Hermans Huis in Tiel. 

Mijn specialismen zijn naast hatha-yoga, chakrapsychologie, oosterse en westerse filosofie, mythologie, meditatie/mindfulness, yantra-schilderen en, zoals je al las, yoga voor mensen een ernstige ziekte. Ik blijf me bijscholen in binnen- en buitenland.

Astrid Eijgenberger

boek yantra

Een uniek moment was de verschijning in oktober 2021 van mijn boek Yantra, dat ik samen met Irma Jaspers-van Dijk schreef. Yantra schilderen is een vorm van yoga. Het boek erover is een uniek document en geeft uiterst precies de techniek weer van yantra. Ook gaat het in op de vedische astrologie en numerologie. Door de numerologie ben ik me gaan verdiepen in astrologie en geef numerologische / astrologische consults. 

Schilderwerk

Hanuman

Een van mijn bezigheden is schilderen. Vaak schilder ik abstract vanuit mijn gevoel, hoewel er ook figuratieve werken zijn.

Over Astrid schilderij Hanuman