Skip to main content

Yantra

Yantra’s verbinden je met kosmische energie

Een yantra brengt je op een creatieve manier in verbinding met de geheimen van de kosmos en met de krachtige energie ervan in jezelf.  

Hier geef ik yantra’s weer die uit vierkante geometrische figuren bestaan, die in een vast patroon gemaakt worden. Het is een methode om tot bewustwording te komen. Omdat je geconcentreerd werkt, laat je de zintuigen meer naar binnen keren. Je komt in de stilte en in balans. Door die stilte, komen de diepste inzichten en het zuivere gevoel. Het beoefenen van deze vorm van yoga maakt je zo bewuster van energieën, obstakels en gewoonten in jezelf en van het grotere geheel waar je deel van bent en dat in jou doorwerkt. 

Een mantra is de klank van de yantra. Terwijl je bezig bent met je yantra reciteer je steeds een specifieke mantra, waardoor ook de concentratie wordt verdiept. Zo geeft de mantra vorm aan de yantra. Ze zijn één. Voor de filosofische achtergrond, kun je verder lezen in het boek. 

Met de numerologie die aan de verschillende planeten is gekoppeld, kun je erachter komen wat jouw geboortedatum zegt over jou en de planeten die het sterkst van invloed op je zijn. 

Wil je zelf aan de slag? Je kunt een workshop volgen. Ook kun je het leren aan hand van het boek Yantra, dat ik schreef met Irma Jaspers-van Dijk. Zie ook de Happinez special Intuïtie, waarin ons boek is genoemd.

Het boek is een naslagwerk en werkboek ineen. Je kunt er met de constructietekeningen zelf alle yantra’s maken en met de numerologie erachter komen wat zoal de uitwerking van de planeten is op karakter en levensinstelling. Titel: Yantra, een gestolde kosmische energie in vorm en kleur. Bestelinfo: eijgenberger@live.nl Het boek is full color, ingenaaid, 159 pagina’s en kost 39,95 ex. verzendkosten 4,25. 

Meer informatie vind je hier. Je kunt voorbeelden vinden en downloaden op Yantras.nl.

Lees verder onder de afbeelding.

yantra-tekenen

De planeten en yantra

Navagraha’s

Op de afbeelding hierboven zie je de yantra’s van de negen Vedische (Indiase) planeten. Achter elke geometrische vorm, lijn en kleur van de tekening zit een betekenis. Je werkt met de energie van de planeten en die energie leer je al doende kennen in jezelf. Neem als voorbeeld de planeet Mars. In het plaatje staat hij op de middenrij het meest rechts. Deze planeet staat voor strijd, moed, kracht, hartstocht, rechtvaardigheid, vernietiging etc. De kleur rood geeft vuurkracht en is de kleur van bloed. Maak je zijn yantra, dan ervaar je wat er in jou omhoog komt bij zijn kwaliteiten. Wat heb jij in je Mars en wanneer zet je die energie (bewuster) in? Numerologie en astrologie zijn instrumenten, waarmee meer verduidelijking komt van waar je op dat moment mee werkt en ook meestal van wat er in je leven precies speelt.

Yantra’s leren maken

Sacred Art en heilige geometrie

Wil jij de sacred arts ontdekken?

Yogadocent Irma Jaspers en ik geven maandelijks in Dreumel de workshop “de planeet van je leven”. Per cursusdag wordt één planeet behandeld, waarvan de yantra wordt gemaakt. Vanuit de Indiase numerologie, mythologie en filosofie leggen we de achtergronden uit. De getallen van je geboortedatum zijn aan bepaalde planeten gekoppeld. Je leert welke invloed er is. Numerologie in combinatie met het tekenen en schilderen helpen je inzichten te verkrijgen in je karakter (of dat van anderen) en hoe anderen je zien. 

Elke cursusdag is afzonderlijk te volgen. De volgende workshop is op zaterdag 30 maart 2024. Aanmelden via yantras.nl of mail irma.jaspers@gmail.com

Meer informatie

Sacred Arts en heilige geometrie

Wereldwijd zijn er beoefenaars van yantra in de traditie van Harish Johari, een Indiase yogi, die tantrische technieken vorige eeuw naar het westen bracht. Door leerlingen van hem zijn wij opgeleid in deze traditie en onze kennis over de yantra’s delen we graag. Zie hier de website over het veelomvattende levenswerk van Harish Johari. De heilige geometrie van Mavis Gewant, bij wie ik les had, vind je hier en een interessant boek over yantra’s als sacred art, staat bij Sarah Tomlinson

“Zo boven, zo beneden.
Zo binnen, zo buiten.” 
Hermetisch gezegde

Cursusdagen (ook online) Yantra

Zaterdag 30 maart 2024


Locatie: Dreumel (West Maas en Waal), MFA D’n Hoender, Nieuwstraat 10
Tijd:  10.30 uur tot 13.00 uur. Inloop 10.00 uur met koffie
Kosten: €35,-. Online 25,- euro.

Opgeven of info via de mail
of telefoon / app 06 44 83 29 00

rahu yantra