Yantra

Een yantra is een symbool van een bepaalde energie. Het onderwerp, waarvan het symbool wordt gemaakt, kan een planeet zijn, een vedische god of godin. De symbolen kunnen worden gegraveerd op metalen platen, gemaakt worden als plattegronden van een tempel, of  geschilderd worden op papier etc.  Als je een yantra maakt, verbind je je met die energie van de planeet of godheid. Je komt in contact met die energie en herkent bepaalde  eigenschappen ervan in jezelf. Met het tekenen en schilderen van een yantra (of het op een andere manier maken ervan) leer je jezelf en de interacties met de buitenwereld beter kennen. Yantra’s maak je om je bewust(er) te worden. De beoefening is een vorm van yoga, want je werkt ermee aan bewustwording en concentratie. 

Yantra Jupiter en maan Navangraha

Yantra’s tekenen

In mijn workshops worden yantra’s gemaakt op papier en geschilderd met plakaatverf van Talens (gouache). Je volgt een bepaalde procedure, waarbij je in een vaste volgorde van buiten naar binnen werkt. Je komt dan uiteindelijk bij de kern, de bindu, uit. Die kern is de essentie van het werk, de energie van de planeet of godheid, waarbij het hele proces ook als meditatie werkt. De bindu is ook het punt van waaruit alles ooit is ontstaan en waarin alles weer terugkeert / opgaat.

Yantra’s schilderen

Na het geconcentreerde werk van het opzetten van een yantra, volgt het schilderen met plakaatverf van Talens (gouache). Ook hier is de methode van buiten naar binnen, van de buitenwereld naar innerlijke verstilling. De kleuren maak je aan hand van het voorbeeld precies na. Elke kleur heeft een bepaalde trilling en sfeer, die op je inwerkt. Blauw wekt bijvoorbeeld stilte op en oranje geeft meer uitbundigheid. Al schilderend ervaar je de uitwerking van de kleuren. We weten bijvoorbeeld dat de maan zilver is. Weet je ook wat die zilveren kleur met je doet als je ermee werkt? En hoe werkt de energie en de diepe archetypische betekenis van de maan op je in? Dat ontdek je misschien al doende. 

Yantra’s en kristalmandala’s

Een bijzondere vorm van yantra’s maken is als je de combinatie maakt met een mandala. De kern is de yantra zelf en je zet er dan een mandala omheen. Dat kan met behulp van een patroon dat je haalt uit een zogenaamd Vedisch vierkant. De meest mooie creaties komen tevoorschijn uit de lijnen die je trekt met behulp van het patroon. Een aantal woorbeelden vind je op deze site en op Yantras.nl.

Yantra met mandala als symbool voor een relatie

Elke geboortedatum is gelinkt aan een bepaalde planeet en je kunt dan bijvoorbeeld de planeet van jouw geboortedag en die van je kind of partner als mandala er omheen zetten. Een paar voorbeelden vind je op deze site en op Yantras.nl

Mantra
Aum asatoma sat gamaya
Tamaso ma, jyotir gamaya,
Mrityorma, amritam gamaya
Aum shanti shanti shantihi

 

Leid me van onwetendheid naar kennis
Leid me van duisternis naar licht
Leid me van de dood naar onsterfelijkheid
Aum vrede, vrede, vrede
yoga-lotusbloemen-adempauze
de-adempauze

Astrid Eijgenberger

Email: eijgenberger@live.nl

Telefoon 06-44832900