Wandelen in stilte

"Wandelen geeft je het diepe contact met je zintuigen terug. Je komt tot rust door het ritme van je voeten; je hoeft slechts de ene voet voor de andere te zetten om in de volle kracht van je leven te stappen."

Als je druk bent, gericht op de buitenwereld en gedachten je hoofd vullen, worden directe ervaringen gemist. Bovendien komen er met het nadenken geen echte oplossingen gevonden voor alles wat je bezig houdt. Pas in de stilte en ontspanning komen antwoorden. En die kan niemand je aangeven, je hebt het zelf te doen. Maar er zijn, als je goed oplet, richtingaanwijzers.

In het land van Maas en Waal is er veel mooie natuur. De elementen aarde, water, vuur en lucht zijn ruimschoots aanwezig. Je kunt er uren wandelen met verre uitzichten. Het wandelen zet je zintuigen op scherp, het ritme van de voeten past zich aan aan het terrein. Als je met een groep in stilte wandelt, ervaar je hoe de energie van de groep je draagt. Daarbij let je op hoe je ademt en frisse lucht naar binnen stroomt. Je voelt  je lichaam en je neemt met oren, ogen, adem, huid de omgeving in je op.

En dan valt op dat de omgeving niet zo stil is, maar je veel te zeggen en te leren heeft. Net zoals in het dagelijkse leven is het onbekend wat je ervaringen zullen zijn en wie je om de hoek gaat tegenkomen. Al lopende kun je tot overwegingen komen die je inzicht geven. Zo kun je met lood in de schoenen lopen of juist zo licht als een veertje. En uiteindelijk loopt je pad misschien over rozen. En anders neem je gewoon de hindernissen, frank en vrij en op eigen kracht met hier en daar een helpende hand.

Na zo'n wandeling voel je je meestal vitaler, staan je warme voeten beter op de aarde, is je hoofd leeg en ervaar je vaak meer rust. Er is weer voldoende levensenergie opgedaan.

Voor wie?

Bij het wandelen wordt rekening gehouden met iedereen in de groep. Ook wanneer je conditie niet heel sterk is, kun je gewoon meedoen. Het gaat niet om de prestatie van een lange wandeling, maar om het aanwezig zijn in de natuur, in de ruimte om je heen en in je lichaam.

Hoe lang duurt het?

De wandelingen zijn een keer per maand op woensdagochtend. Meestal duurt het wandelen anderhalf uur. Soms met een meditatiemoment en soms met een verhaal of gedicht als aanloop. Soms is de stilte intens, soms wordt er deels gepraat. Ook dat is afhankelijk van het moment zelf.

Wat kost het?

De wandelingen zijn gratis. Een mail is voldoende om je in te schrijven voor de volgende wandeling. Als de datum bekend is vind je deze op de homepagina bij aankomende activiteiten.

Mantra
Aum asatoma sat gamaya
Tamaso ma, jyotir gamaya,
Mrityorma, amritam gamaya
Aum shanti shanti shantihi

 

Leid me van onwetendheid naar kennis
Leid me van duisternis naar licht
Leid me van de dood naar onsterfelijkheid
Aum vrede, vrede, vrede
yoga-lotusbloemen-adempauze
de-adempauze

Astrid Eijgenberger

Email: eijgenberger@live

Telefoon 06-44832900