Yantra tekenen en schilderen

Jezlef beter leren kennen op een creatieve manier? Dat kun je met het maken van een yantra.

Een yantra is een vierkante geometrische figuur. Deze wordt getekend en geschilderd in een vast patroon. Het maken van het geometrische symbool is een praktische vorm van meditatie, waarbij je steeds meer verstilt. Het beoefenen van yantra yoga maakt je bewuster van energieën, gewoonten of patronen in jezelf. Omdat je een yantra van buiten naar binnen maakt en je aandacht uitgaat naar het precieze werk, verstilt je denken. Er komt ruimte voor iets anders; je innerlijk. In het centrum van de yantra, de bindu, ligt de essentie van het hele werk en jezelf besloten.

De methode heb ik geleerd van leerlingen van Harish Johari. Hij was een Indiase yogaleraar en kunstenaar. Zie hier de website over zijn veelomvattende levenswerk. Yantra’s van Mavis Gewant, bij wie ik ook les had, vind je hier en een interessant boek over deze kunst, vind je bij Sarah Tomlinson

Meer informatie vind je hier.

Je kunt voorbeelden vinden en downloaden op Yantras.nl.

yantra maken Navagraha

De planeten en yantra

Op de afbeelding hierboven zie je de yantra’s van de negen Vedische (Indiase) planeten. Achter elke geometrische vorm, lijn en kleur van de tekening zit een betekenis. Al tekenend en schilderend werk je met de energie van het onderwerp en komt het symbolisch tot leven. Neem als voorbeeld de planeet Mars. In het plaatje staat hij op de middenrij het meest rechts. Deze planeet staat voor strijd, moed, rechtvaardigheid, rood, kracht, vernietiging etc. Maak een yantra met deze Mars-energieën en je kunt ervaren wat er in jou omhoog komt bij zijn kwaliteiten. Wat heb jij in je mars en wanneer zet je die energie in? Numerologie en astrologie zijn instrumenten, waarmee extra verduidelijking komt van waar je op dat moment mee werkt en ook meestal wat er in je leven speelt.

 

Yantra van een planeet leren maken

Wil je yantra’s leren maken?

Je kunt met enige regelmaat op vrijdagmiddag aansluiten in Dreumel, waar je in een kleine groep les krijgt in de opzet en de kleuren van een yantra. Je kunt daarbij kiezen welke je wilt maken en je wordt stap voor stap in de wereld van yantra geleid. Ale je eenmaal bezig bent, wordt vaak en snel duidelijk waarom je precies die yantra koos.

Samen met yogadocent Irma Jaspers geef ik een yantracursus, die toegankelijk is voor iedereen. Per cursusdag wordt een planeet behandeld en we maken de yantra van die planeet. De betekenis wordt vanuit de Indiase numerologie uitgelegd. De getallen van je geboortedatum zijn aan bepaalde planeten gekoppeld. Je leert welke invloed er is en je kunt dan de yantra van de planeet die bij jou hoort gaan ervaren. Numerologie in combinatie met de yantra helpen je inzichten te verkrijgen in je karakter en hoe anderen je zien. 

Er zijn negen van deze workshops, lokatie Cothen, maar je kunt elke cursusdag afzonderlijk volgen. De workshops zijn met 5 punten geaccrediteerd door de Vereniging Yogadocenten Nederland.

Je krijgt  een unieke reader met uitgebreide informatie over yantra, numerologie en de planeten.

De volgende workshop is zo snel mogelijk na het einde van de lockdown in Cothen. Aanmelden via yantras.nl of mail eijgenberger@live.nl. Mail ook als je van onze activiteiten op de hoogte gehouden wil worden. 

“Zo boven, zo beneden.
Zo binnen, zo buiten.” 
Hermetisch gezegde

Yantra-ochtend

Ongeveer een keer in de zes weken geef ik een yantra-ochtend, waar je een yantra van een planeet (gedeeltelijk) kunt leren maken. Graag nodig ik je uit er een te komen maken of je kennis hierin te verdiepen. Aan hand van de Indiase astrologie en numerologie leg ik mondeling uit wat de belangrijkste planetaire krachten van je geboortedag zijn en wat ze voor je betekenen. 

Cursusdagen Yantra tekenen

Yantramiddag 
Locatie: Dreumel, MFA D’n Hoender, Nieuwstraat 10
Tijd: 13.00 uur tot 16.00 uur
Kosten: €30,- inclusief materiaal.

Workshops zijn ook mogelijk binnen jouw (yoga)praktijk.

Neem vrijblijvend contact op over de mogelijkheden.

Opgeven of info via de mail
of telefoon/app 06 44 83 29 00

VYN bijscholing  ‘De planeten’ 26 juni 2021

Locatie: Ossenwaard 9, Cothen
Tijd: 9.30 uur tot 16.00 uur
Kosten: €90,- inclusief veggie lunch en gratis  reader over yantra en de specifieke yantra die je maakt.

Zie ook yantras.nl

Accreditatie VYN 5 punten

Cursusdagen Yantra tekenen

Yantramiddag 
Locatie: Dreumel, MFA D’n Hoender, Nieuwstraat 10
Tijd: 13.00 uur tot 16.00 uur
Kosten: €30,- inclusief materiaal.

Workshops zijn ook mogelijk binnen jouw (yoga)praktijk.

Neem vrijblijvend contact op over de mogelijkheden.

Opgeven of info via de mail
of telefoon/app 06 44 83 29 00

VYN bijscholing  ‘De planeten’

29 mei en 26 juni 2021

Locatie: Ossenwaard 9, Cothen
Tijd: 9.30 uur tot 16.00 uur
Kosten: €90,- inclusief veggie lunch en gratis  reader over yantra en de specifieke yantra die je maakt.

Zie ook yantras.nl

Accreditatie VYN 5 punten

Mantra
Aum asatoma sat gamaya
Tamaso ma, jyotir gamaya,
Mrityorma, amritam gamaya
Aum shanti shanti shantihi

 

Leid me van onwetendheid naar kennis
Leid me van duisternis naar licht
Leid me van de dood naar onsterfelijkheid
Aum vrede, vrede, vrede
yoga-lotusbloemen-adempauze
de-adempauze

Astrid Eijgenberger

Email: eijgenberger@live.nl

Telefoon 06-44832900