Yantra schilderen

Misschien ken je de boeddhistische monniken wel die met zand een mandala op de grond maken. Ze doen dit geconcentreerd en stil. Als je goed kijkt zit er in het midden van zo’n mandala een yantra. Die bestaat uit een vierkant met poorten en daarbinnen ligt de essentie van het hele werk besloten. Yantra's geven vorm aan energie en werken meditatief.

yantra maken

De planeten en yantra

Op de afbeelding zie je de yantra's van de negen Vedische planeten. Ik heb ze getekend en geschilderd naar vastgelegde voorbeelden. Yantra's zijn geometrische figuren, opgebouwd met vierkanten, cirkels en driehoeken. Achter elke lijn en kleur zit een betekenis. Door een yantra te tekenen en schilderen werk je met energie. Een voorbeeld kan de planeet Mars zijn. In het plaatje midden rechts de yantra van Mars. Mars staat voor strijden, stoer zijn, moed, rechtvaardigheid, rood, kracht, vernietiging etc. Als je de yantra van deze planeet maakt, werk je met deze Mars-energieën en je ervaart wat er in jou omhoog komt bij zijn kwaliteiten en onhebbelijkheden.

Het tekenen en schilderen van een yantra is een meditatievorm en ook als hij af is kun je hierop mediteren. Zowel het maken als het mediteren laten je gedachten verstillen. Wil je meer weten? Dat vind je hier.

"Zo boven, zo beneden.
Zo binnen, zo buiten." 
Hermetisch gezegde

Yantra-ochtend

Eens in de 6 weken is er een yantra-ochtend. Graag nodig ik je uit een yantra te komen maken of je kennis hierin te verdiepen. We maken de yantra’s met waterverf op papier. Aan hand van de Indiase astrologie en numerologie word je uitgelegd wat de belangrijkste planetaire krachten in je geboortehoroscoop zijn en wat ze doen. Je geboortedatum is daarbij het uitgangspunt.

De eerstvolgende is op vrijdag 29 november 2019 van 10 tot 13 uur.

workshop Yantra tekenen

een yantra leren maken

Yantradag 'De planeten':
Locatie: Ossenwaard 9, Cothen
Tijd: 10.00 uur tot 16.00 uur
Kosten: €95,- inclusief lunch en reader.

Accreditatie VYN 5 punten

Yantraochtenden:
Locatie: Beneden-Leeuwen
Tijd: 10.00 uur tot 13.00 uur
Kosten: €25,- inclusief materiaal.

Workshops zijn ook mogelijk op uw locatie of binnen uw bedrijf.

Neem vrijblijvend contact op over de mogelijkheden.

Opgeven via mail
of telefoon/app 06 44 83 29 00

Yantradag 'De planeten'

Vanaf januari 2020 is er een keer per maand een yantradag in Cothen. Irma Jaspers-van Dijk en ik geven workshops yantra van de vedische planeten gezien vanuit de Indiase numerologie. Je kunt er op elke cursusdag afzonderlijk bij aansluiten en leren welke invloed de planeet heeft, wat de numerologie je aan inzichten geeft en leren hoe een yantra te maken. De workshops zijn met 5 punten geaccrediteerd door de Vereniging Yogadocenten Nederland.

De eerstvolgende is de yantra van de zon / surya. De workshop is op 11 januari 2020. 

Mantra
Aum asatoma sat gamaya
Tamaso ma, jyotir gamaya,
Mrityorma, amritam gamaya
Aum shanti shanti shantihi

 

Leid me van onwetendheid naar kennis
Leid me van duisternis naar licht
Leid me van de dood naar onsterfelijkheid
Aum vrede, vrede, vrede
yoga-lotusbloemen-adempauze
de-adempauze

Astrid Eijgenberger

Email: eijgenberger@live

Telefoon 06-44832900