Yantra's maken

Een yantra is een vierkante geometrische figuur, die je tekent en schildert. Het is een meditatieve vorm van yoga.  Door het maken van de yantra en het reciteren van de bijbehorende mantra houdt de yantra uiteindelijk een bepaalde energie vast. Yantra's helpen je bewust te worden van die energie in jezelf of in het leven om je heen. Als je bijvoorbeeld de yantra van de maan maakt, geeft dat energie van zachtheid, vrouwelijkheid, empathie en laat je verbinden met je emoties. Is er een beperking in die energie, dan kan die geheeld of anders vormgegeven worden of zijn plaats krijgen. De yantra zelf bestaat uit een vierkant met poorten en daarbinnen meer geometrische vormen. In het centrum ligt de essentie van het hele werk besloten. Yantra's maken laat je denken stil worden en het verbindt je met innerlijke wijsheid en de universele energie.

yantra maken

De planeten en yantra

Er bestaan veel yantra's; van goden, godinnen en planeten. Op de afbeelding hierboven zie je de yantra's van de negen Vedische (Indiase) planeten. Ze zijn getekend en geschilderd naar vastgelegde voorbeelden die door de Indiase leraar Harish Johari doorgegeven zijn aan leerlingen en door zijn boeken. Achter elke geometrische vorm en lijn en kleur zit een betekenis. Door een yantra te tekenen en schilderen werk je met energie van het onderwerp. Een voorbeeld is de planeet Mars. In het plaatje midden rechts de yantra van Mars. Mars staat voor strijd, moed, rechtvaardigheid, rood, kracht, vernietiging etc. Als je de yantra van deze planeet maakt, werk je met deze Mars-energieën en je ervaart wat er in jou omhoog komt bij zijn kwaliteiten en onhebbelijkheden. Numerologie en astrologie zijn instrumenten waarmee nog meer verduidelijking komt van waar je op dat moment mee werkt en ook meestal wat er in je leven speelt.

Het tekenen en schilderen van een yantra is een meditatievorm. Ook als de yantra af is kun je erop mediteren. Wil je meer weten? Dat vind je hier.

"Zo boven, zo beneden.
Zo binnen, zo buiten." 
Hermetisch gezegde

Yantra-ochtend

Eens in de 6 weken is er een yantra-ochtend. Graag nodig ik je uit een yantra te komen maken of je kennis hierin te verdiepen. We maken de yantra’s met waterverf op papier. Aan hand van de Indiase astrologie en numerologie word je uitgelegd wat de belangrijkste planetaire krachten van je geboortedag zijn en wat ze voor je betekenen. 

De eerstvolgende is op vrijdag 6 maart 2020 van 10 tot 13 uur.

Cursusdagen Yantra tekenen

een yantra leren maken

Yantradag 'De planeten':
Locatie: Ossenwaard 9, Cothen
Tijd: 10.00 uur tot 16.00 uur
Kosten: €90,- inclusief lunch en reader.

Accreditatie VYN 5 punten

Yantraochtenden:
Locatie: Beneden-Leeuwen
Tijd: 10.00 uur tot 13.00 uur
Kosten: €25,- inclusief materiaal.

Workshops zijn ook mogelijk op uw locatie of binnen uw yogapraktijk.

Neem vrijblijvend contact op over de mogelijkheden.

Opgeven via mail
of telefoon/app 06 44 83 29 00

Yantradag 'De planeten'

Vanaf januari 2020 is er elke maand een yantracursus. De yantras van negen planeten worden getekend en geschilderd en de betekenis wordt vanuit de Indiase numerologie uitgelegd. Je leert welke invloed de betreffende planeet energetisch heeft en de rol van numerologie daarbij. Het maken van de yantra helpt je inzichten te verkrijgen in je karakter en hoe anderen je zien.

Je kunt elke cursusdag afzonderlijk volgen. De workshops zijn met 5 punten geaccrediteerd door de Vereniging Yogadocenten Nederland.

De workshop van de yantra van de maan / soma  is op 15 februari 2020. Samen met Irma Jaspers-van Dijk.

Mantra
Aum asatoma sat gamaya
Tamaso ma, jyotir gamaya,
Mrityorma, amritam gamaya
Aum shanti shanti shantihi

 

Leid me van onwetendheid naar kennis
Leid me van duisternis naar licht
Leid me van de dood naar onsterfelijkheid
Aum vrede, vrede, vrede
yoga-lotusbloemen-adempauze
de-adempauze

Astrid Eijgenberger

Email: eijgenberger@live

Telefoon 06-44832900