Meditatie
Wat is meditatie?
De voordelen van mediteren worden in de wetenschap inmiddels breeduit genoemd. Mediteren is stil worden en in die stilte erachter komen wat er innerlijk te ervaren is. Tijdens mediteren ben je vol aandacht in het nu en laat je alles er zijn wat zich zoal voordoet, zoals gedachten, adem, gevoelens, pijn en ongemak, ruimte en licht. Dat is soms ook omgekeerd aan wat je zou willen doen, namelijk weglopen voor stiltes, voor spanning, pijn, ziekte, verdriet, ongemakken en onvrede. Stil zitten, letten op je adem en dan ook nog eens “niets” doen, brengt alleen wel verheldering en bewustzijn. Van daaruit ontstaat er vaak een heel andere kijk weer op die buitenwereld en jouw manier van doen en plaats erin. Positieve gevolgen van mediteren zijn dat je stress vermindert en ruimte en licht in alle strubbelingen kunt ervaren.
Het geconcentreerd kunnen blijven op één onderwerp is een speciale vorm van yoga meditatie. Dat onderwerp is bijvoorbeeld de adem, een vlam van een gheelampje (geklaarde boter als brandstof), een mantra of een yantra. Als er geen afleidingen meer bestaan en de concentratie volledig op het onderwerp is gericht, is er de fase van meditatie. Vallen daarbij onderwerp en je “ik” samen, dan is er samadhi, het eenheidsbewustzijn, een gevoel één te zin met alles wat is.

Gezondheid
Als je mediteert kunnen er bijkomende voordelen ontstaan. Zo kun je meer rust en helderheid in het hoofd ervaren en je ervaart meer geluk. Heel vaak wordt meditatie dan ook ingezet om die gewenste rust of dat geluk te vinden of om te leren omgaan met stress en ziekte. Met meditatie vind je essentie.
Mindfulness
Mindfulness komt voort uit de boeddhistische vipassana meditatie techniek, waarbij je met volledig gerichte aandacht (mindful) aanwezig bent bij alles wat je in het moment opmerkt. Mindfulness is in de jaren ’70 in Amerika door J. Kabat-Zinn ontwikkeld. Hij maakte er een programma van met het doel stress, angst en pijn te reduceren bij uitbehandelde patiënten. Inmiddels blijkt dat het achtweekse programma daar ook echt geschikt voor is. Veel mensen die aan mindfulness doen en die bijvoorbeeld (psychisch en/of fysiek) ziek zijn, voelen zich stukken beter. Mindfulness is in westerse landen populair geworden en is uitgebreid met een programma stressreductie. Dat programma heeft veel mogelijkheden je te leren om te gaan met stress en angst, omdat je anders leert te kijken en om te gaan met de problemen die je ervaart. Niet het weg willen hebben van problemen is de oplossing, maar het onder ogen zien en aandacht geven. Daarbij is een liefdevolle houding naar jezelf het uitgangspunt waarmee je oefent.
Leren mediteren
Mediteren is een kwestie van doen. Aandachtig aanwezig zijn bij alles wat er op dit moment is, vraagt geduld, moed en vertrouwen. Het begint met te gaan zitten. In het begin kan het confronterend zijn om niets te doen en alleen met je gedachten te zijn. Stil kunnen worden, stil kunnen blijven zitten en ook aandachtig geconcentreerd blijven, brengen je van je doenerige, drukke “ik” naar een open, ontspannen, ruimere ervaring. Wat in het begin een lastig proces kan zijn, biedt op een gegeven moment een rustig anker.
Belangrijk is: wat ervaar jij en wat brengt het jou? Dat komen we op het spoor tijdens de meditatiecursus. Ervaring met meditatie of yoga is niet nodig. We doen vooraf lichte yogaoefeningen, chi guong, loopmeditatie, gevolgd door een of meer meditatieoefeningen, onder andere uit het mindfulnessprogramma. We sluiten met yoga nidra af.
Locatie: Dreumel De Adempauze, Nieuwstraat 10
Tijd: 10.30 tot 12.00 uur.Inloop 10 uur
Kosten: € 25,- per keer incl. 21% btw
Datum: de laatste vrijdag van de maand.
Opgeven via mail
of telefonisch / app: 06 44 83 29 00
Cursus
Je kunt ook tijdens een cursus van vijf bijeenkomsten leren mediteren. Je maakt kennis met verschillende meditatietechnieken uit de mindfulness en yoga. Zo kun je uitvinden of mediteren iets voor je is, wat het je brengt en wat je eigen stijl is.
Meer info? Stuur me een mail.
“Hoe stiller je wordt, des te meer je hoort.” Ram Dass