Skip to main content

In stilte wandelen langs de Waal

“Wandelen geeft je het diepe contact met je zintuigen terug. Je komt tot rust door het ritme van je voeten; je hoeft slechts de ene voet voor de andere te zetten om in de volle kracht van je leven te stappen.”

Wandelen in de uiterwaarden langs de rivier de Waal  is een bijzondere ervaring. Ik ben opgegroeid bij deze rivier, maar pas later in mijn leven voelde ik de verbinding; alle zorgen, tranen en alle licht, warmte en ruimte komen tevoorschijn in het contact met de natuur, het land, het water en de lucht. 

Als je druk bent, gericht op de buitenwereld, en gedachten je hoofd vullen, mis je directe ervaringen. Er is geen aandacht voor het nu en je gaat dan vaker aan je gevoel voorbij. Bovendien komen er met nadenken geen echte oplossingen voor dat wat je bezig houdt. Pas in de stilte en aandacht komen antwoorden vanuit je hart en buik. Als je stil let op hoe je ademt, voel je het leven in je lichaam en je neemt met oren, ogen, adem, huid de omgeving in je op. Je leeft op. 

Wandelen zet je zintuigen op scherp, je voeten verbinden je met de kracht van de aarde onder je. Als je in een groep wandelt, ervaar je hoe de energie van de groep je draagt. Juist omdat je dat met elkaar in stilte doet. 

Wandelen helpt je in het hier en nu te landen. Als je goed oplet, zijn er in de natuur richtingaanwijzers en ontdek je in jou dezelfde innerlijke natuurkrachten. Net zoals in het dagelijkse leven is het onbekend wat je ervaringen zullen zijn en wie je om de hoek gaat tegenkomen. Al lopende kun je tot overwegingen komen die je inzicht geven of verwondering over het leven zelf. Zo kun je met lood in de schoenen lopen of juist zo licht als een veertje. En uiteindelijk loopt je pad misschien over rozen. En anders neem je gewoon de hindernissen, frank en vrij en op eigen kracht met hier en daar een helpende hand.

Na onze wandelingen voel je je meestal vitaler, staan je warme voeten beter op de aarde, is je hoofd leeg en ervaar je vaak meer rust en levensenergie.

Voor wie?

Bij het wandelen wordt rekening gehouden met iedereen in de groep. Ook wanneer je conditie niet heel sterk is, kun je gewoon meedoen. Het gaat niet om de prestatie van een lange wandeling, maar om het aanwezig zijn in de natuur, in de ruimte om je heen en in je lichaam.

Hoe lang duurt het?

Meestal duurt het wandelen anderhalf uur, ook lopen we wel uit. Soms met een meditatiemoment en soms met een verhaal of gedicht als aanloop. Soms is de stilte intens, soms wordt er deels gepraat. Ook dat is afhankelijk van het moment zelf.

Wat kost het?

De wandelingen kost 7.50. Een mail is voldoende om je in te schrijven voor de volgende keer. 

Op dit moment heb ik nog geen wandeling gepland.